YLIPAINOSTA EROON LIIKKUMALLA
15.10.2014 22:23Painonhallinta on taitolaji, jonka kanssa moni kamppailee itsekseen. Jyväskylässä starttaa syyskuussa moniammatillinen ”Kunnon pysäkki” -painonhallintaryhmä, joka voi tarjota ratkaisun liikapainon kanssa kamppaileville. Mukana ovat kuntovalmentaja Kaisa Wallinheimo, lääkäriMaarit Valtonen ja fysioterapeutti Anna Lavio. Tarvittaessa konsultaatioapua saadaan myös psyykkiseen painonhallintaan erikoistuneelta neuropsykologilta, Harriet Bambergilta.
Moniammatillisuuden hyödyt näkyvät paino- ja kuntoasioissa selkeästi. Wallinheimon mukaan moniammatillisuus itsessään ei ole uusi juttu, mutta monesti asiakasta heitellään ihmiseltä toiselle ja oman tarinansa joutuu kertomaan uudelleen ja uudelleen.
– Painonhallinta on monen tekijän summa, eikä vain sitä että liikuu ja syö tietyllä tavalla. Tässä pyritään nimenomaan sovittamaan painonhallintaa asiakkaan omaan elämään ja arkeen, Kaisa Wallinheimo kertoo.
– Ajatuksena on nimenomaan pysähtyä asiakkaan kanssa miettimään niitä itselle parhaita ja omaan elämään ja arkeen sopivia keinoja hallita painoa, Anna Lavio lisää.
Syyskaudella ensimmäisen kerran alkavat ryhmät ovat kolmen–neljän hengen pienryhmiä, joissa jokainen saa paitsi vertaistukea, myös yksilöllistä ohjausta. Ryhmä alkaa informaatiopaketilla ja lääkärin tekemällä terveystarkastuksella. Myös fysioterapeutin kanssa on henkilökohtainen tapaaminen, jossa kartoitetaan esimerkiksi aiempaa liikuntataustaa ja tuki- ja liikuntaelinvaivoja.
– Ihan ensiksi jokaisen kanssa tehdään terveystarkastus, jossa kartoitetaan riskitekijät ja varmistetaan harjoittelun turvallisuus. Asiakkaan kanssa tehdään tavoitteet asiakkaan toiveiden mukaisesti: jos esimerkiksi haluaa pudottaa kolesteroliaan, keskitytään eniten siihen, Maarit Valtonen kertoo.
Ryhmät kokoontuvat kahdesti viikossa ja niihin ovat tervetulleita sekä naiset että miehet. Kaisa ja Anna ovat jakaneet treenihetket puoliksi omien alueidensa mukaan. Jokainen saa myös oman suunnitelman liikunnalliseen elämään.
– Kaisalla on hallussa aerobinen ja lihaskuntopuoli, minä ohjaan taas kehonhallintaa, tasapainoa ja sellaista, Anna Lavio kertoo.
Katse kuntoon ja terveyteen
Ryhmissä ei ole suinkaan tarkoitus tuijottaa pelkkää painoa – puntarille ei ole edes pakko nousta, jos se tuntuu itsestä epämiellyttävältä. Enemmän keskitytään muihin terveysmittareihin, kuten kuntoon ja vaikkapa verenpaineeseen asiakkaan omien tavoitteiden mukaan. Kunnon pysäkki -ryhmissä myös korostetaan painonhallinnan liikunnallista puolta. Pikadieettejä Wallinheimo, Valtonen ja Lavio eivät kannata.
– Ravinto on tärkeä osa ja mukana meidän toiminnassamme, mutta haluamme mennä liikunta edellä. Ravintoa tarkkailemalla saa laihdutettua nopeasti, mutta liikunnalla saavutetaan pysyvämpiä painonhallintatuloksia, Wallinheimo pohtii.
– On muistettava, että dieetit poikkeavat aina siitä normaalista arjesta, Lavio pohtii.
– Vaikka painoa ei pudottaisikaan, liikunnan hyödyt ovat niin suuret ihan kelle tahansa. Ryhmien aloittaessa pidetään kyllä luentotyyppinen ravintovalmennus ja ravintotietoutta saa ehdottomasti halutessaan, Maarit Valtonen lisää.
Naiset uskovat, että kun ympärillä on tiivis ryhmä ja ammattilaisilta saa jatkuvasti neuvoa, myös motivaatio painonhallintaan on helpompi säilyttää.
– Tässä lähdetään nimenomaan positiivisella mielellä eteenpäin. Jos painon tai terveyden kanssa on ollut vaikka ongelmia jo pidempään, motivaatio lähteä itsekseen sinne lenkkipolulle tai kuntosalille voi olla matala. Tarkoituksena on myös opettaa sitä armollisuutta itselle – peli ei ole yhdestä repsahduksesta menetetty, Wallinheimo kiteyttää.
lähde: Surkkari.fi